< Terug

Rust, zen, peace: dit zijn 3 kalme plekken in Antwerpen om dit voorjaar te chillen

25/03/2021 - 07:30

De lente zit in de lucht en Antwerpen lonkt. De Meir, de Kaaien, het Eilandje... het zijn allemaal heerlijke plekken om met Velo naartoe te fietsen en een dagje te spenderen. Maar soms zijn die drukke bestemmingen niet waar je behoefte aan hebt. Af en toe wil je gewoon de stilte opzoeken: groen, sereniteit, weg zijn van alles. Gelukkig voor jou zijn er in 't Stad verrassend veel plekken waar je als rustzoeker terecht kunt.

Wil je als een solitaire zenmeester mediteren of met je lief en vrienden op een rustige locatie picknicken? Waar je ook zin in hebt, dit zijn dé plekken waar je dit voorjaar moet zijn voor een nodige dosis yin en yang.

 

Let op: Alle locaties in deze lijst zijn op het moment van schrijven open. Het spreekt voor zich dat je de coronamaatregelen in acht moet nemen tijdens je bezoek. Heeft de locatie die je wilt bezoeken een website? Kijk dan voor je gaat wat de huidige stand van zaken is.

 

 

Schoonselhof

District: Wilrijk | Park met een aangrenzende monumentale begraafplaats

 

Kasteel Schoonselhof Antwerpen

Fotobron: LucT / Panoramio.com via Wikimedia Commons

 

Aan de uiterste zuidrand van Antwerpen vind je een park met een lange geschiedenis. Toen de stad Antwerpen het domein in 1911 kocht met het doel er de stedelijke begraafplaats te maken, had het reeds een verleden als privaat landgoed achter de rug. Uit de tijd als landgoed stamt het elegante Kasteel Schoonselhof, dat imposant uitkijkt over het water. In het groengebied bij het kasteel kan je heerlijk wandelen, joggen en picknicken tussen statige bomen.

 

Heb je nood aan een moment van introspectie? Slenter dan eens over de aangrenzende monumentale begraafplaats. Misschien spot je wel de graven van Vlaamse grootheden als Herman De Koninck en Paul van Ostaijen. Er is zelfs een wandelroute langs de graven van schrijvers en dichters, waarvoor een gratis wandelgidsje beschikbaar is op Schoonselhof en in het Letterenhuis.

 

Bereikbaarheid met Velo: Velo-station 314 Schoonselhof grenst direct aan het park.

Meer over Schoonselhof: Lees meer over de geschiedenis en de wandelroute op visitantwerpen.be.

 

 

Het Rot

District: Linkeroever | Water en bos aan de westkant van Antwerpen

 

Natuurgebied Het Rot Antwerpen

Fotobron: Effenweg.be

 

Op Linkeroever is het prachtig wandelen, daarover schreven we al eens. Maar op de Scheldedijk kan het nogal druk worden op zonnige lentedagen. Waar moet je zijn om niet over de mensenhoofden te wandelen?

 

Ons antwoord op die vraag is: in Het Rot. Op de grens tussen Antwerpen en Oost-Vlaanderen vind je dit uitgestrekte natuurgebied dat rijk is aan bos en water. De Middenvijver is een paradijs voor vissen en amfibieën. In de omringende bomen broeden in het voorjaar vele vogels, waaronder de blauwe reiger. Stil zijn is dus het devies, maar dat zal voor jou als rustzoeker geen probleem zijn. wink

 

Bereikbaarheid met Velo: Velo-station 162 Regatta ligt aan de zuidkant van Het Rot. Velo-station 147 Halewijnlaan grenst aan de oostkant, al is het vanaf daar iets verder wandelen naar de Middenvijver.

Meer over Het Rot: Op de website van Agentschap Natuur en Bos vind je foto's en een wandelroutekaart.

 

 

Ertbrugge

District: Deurne | Wandelen door 40 hectaren aan weiden, boomgaarden, akkers en dreven

 

Ertbrugge Antwerpen

Fotobron: Backontheroadweb.blog

 

Weinig natuurgebieden in onze stad bieden zoveel variatie als Ertbrugge. Tijdens je wandeling zal je verschillende landschappen doorkruisen: majestueuze bomenlanen, boomgaarden vol lentebloesem, akkers waar de gewassen net opkomen en weiden waar de koeien loom grazen. In Ertbrugge ben je nooit ver van de stad, maar het voelt alsof je in een andere wereld bent. Absoluut één van onze favo's!

 

Wil je je wandeling afsluiten op een manier die misschien minder zen, maar desondanks fun is? Ertbrugge grenst direct aan Wijnegem Shopping.

 

Bereikbaarheid met Velo: Vanaf Velo-station 232 Wim Saerens ben je in een paar wandelminuten in Ertbrugge.

Meer over Ertbrugge: Agentschap Natuur & Bos vertelt meer over de recreatiemogelijkheden van Ertbrugge. Op Backontheroadweb.blog wordt een wandeling door het natuurgebied in woord en beeld beschreven.

 

 

Wat is jouw lievelingsplek om tot rust te komen?

Ben jij net als wij onder de indruk van deze kalme plekjes in Antwerpen? Laat ons via Facebook of Instagram weten wat je ervaring was. Ook foto's van jouw zenmoment zijn van harte welkom!

 

Wil je deze locaties met vrienden en familie delen? Maak dan gebruik van de deelknoppen hieronder.

 

We wensen je veel rust en plezier! heart

Deel dit artikel