< Terug

9 plekken in Antwerpen waar je deze winter energie kunt opdoen

18/01/2021 - 08:54

Konden we maar als beren in ons hol kruipen en een winterslaap doen! Helaas is zulk voorrecht niet aan ons, de mensen, besteed. Bij Velo Antwerpen hebben we gelukkig inmiddels ontdekt dat binnenblijven niet de enige manier is om de winter door te komen. In deze koude periode moet je soms juist naar buiten om jezelf op te laden!

We geven je 9 toffe plekken in Antwerpen waar je deze winter energie kunt opdoen. Natuurlijk zijn ze alle 9 eenvoudig met de Velo te bereiken. laugh

 

Let op: Alle locaties in deze lijst zijn op het moment van schrijven open. Het spreekt voor zich dat je de coronamaatregelen in acht moet nemen tijdens je bezoek. Heeft de locatie die je wilt bezoeken een website? Kijk dan voor je gaat wat de huidige stand van zaken is.

 

 

1. Stadsfeestzaal

District: Antwerpen | Glamoureus winkelcentrum in hartje Antwerpen

 

Stadsfeestzaal AntwerpenFotobron: Fred Romero

 

Zijn we in Parijs of toch nog gewoon in Antwerpen? De glitter en glamour van de adembenemend mooie Stadsfeestzaal doet je denken dat je niet meer in België bent!

 

De Stadsfeestzaal is een uniek neoklassistisch gebouw uit 1908. Oorspronkelijk werd het gebruikt voor onder andere kunsttentoonstellingen, de Antwerpse Antiekbeurs, de boekenbeurs, het autosalon en verschillende feesten. Sinds 2007 is het echter in gebruik als shoppingparadijs. We beloven je één ding: zelfs als je niet van winkelen houdt, is dit gebouw een bezoek waard!

 

Bereikbaarheid met de Velo: Velo-station 026- Meir-Antoon Van Dijck ligt bijna vlak voor de deur.

Meer informatie: www.stadsfeestzaal.com

 

 

2. Hobokense polder

District: Hoboken | Een wild, nat natuurgebied waar je heerlijk kan uitwaaien

 

Hobokense Polder

Fotobron: antwerpenstraalt.be

 

De Hobokense Polder is een van onze favoriete natuurgebieden. Kun je geloven dat zo'n ruig stukje natuur gewoon in Antwerpen ligt? Je wandelt over grasdijken, houten vlonders en onverharde paden langs drassig groen. Je passeert knoestige knotwilgen en tientallen eenden.

 

Voor kinderen is de Hobokense Polder een waar speelparadijs. Zoveel avontuur! Zoveel bomen om in te klimmen! En psst... ook jij als volwassene mag nog gewoon in een boom klauteren, hoor! wink

 

Bereikbaarheid met de Velo: Je vindt de Velo-stations 286- Station Hoboken/Polderstad285- Hoge Beuken312 - Graspolder en 326 - Krugerbrug nabij de Hobokense Polder.

Meer informatie: Op hobokensepolder.be vind je info over het gebied en leuke wandelroutes.

 

 

3. De Kaaien

District: Antwerpen | Parken en promenades langs de Schelde

 

De Kaaien Antwerpen

Fotobron: Mark Kleen

 

Trek een extra trui aan en geniet met je lief van het leven op het water. Je hoeft hiervoor niet eens in een boot te stappen. Je beleeft het water tijdens een wandeling over de Kaaien, die over de lengte van het gehele stadscentrum langs de Schelde uitstrekken.

 

En denk je nu: "De Kaaien, zijn dat niet die onaantrekkelijke lappen grond die als parking worden gebruikt?", dan hebben we goed nieuws. Een groot deel van de Kaaien is in de afgelopen jaren getransformeerd tot een aangenaam park, waar het prettig vertoeven is voor jong en oud. De kinderen kunnen zich vermaken in een van de vele speeltuinen, terwijl papa en mama kijken naar de ondergaande zon. Heerlijk!

 

Bereikbaarheid met de Velo: Van zuid naar noord liggen de Velo-stations 035- Cockerillkaai071- Sint-Michielskaai065- Plantinkaai064- Zuiderterras059- Het Steen en 058- Noorderterras langs de Kaaien.

Meer informatie: www.visitantwerpen.be/nl/uitwaaien-langs-de-scheldekaaien

 

 

4. Museum aan de Stroom (MAS)

District: Antwerpen | Een bruisend cultuurpakhuis met opvallende architectuur

 

Museum aan de Stroom

Fotobron: Xandro Vandewalle

 

Het Museum aan de Stroom (of het MAS voor intimi) is een markant gebouw dat acht tentoonstellingsruimtes en meer dan 500.000 culturele objecten herbergt. Het MAS vertelt verhalen over Antwerpen, de stroom, de haven en de wereld. Dus grijp deze winter de kans om iets bij te leren over je eigen stad. 

 

Grote bonus: op het dak van het MAS is een gratis te bezoeken dakterras dat in alle windrichtingen uitzicht biedt over Antwerpen. Het is wat ons betreft de perfecte plek voor een romantische date!

 

Bereikbaarheid met de Velo: Je vindt de Velo-stations 134- MAS en 137- Sint-Laureiskaai direct naast het MAS.

Meer informatie: www.mas.be

 

 

5. Sint-Annabos

District: Linkeroever | Een groen paradijs van 96 hectare aan de rand van de stad

 

Sint Annabos Antwerpen

Fotobron: effenweg.be

 

Antwerpen is een stad en steden staan meestal niet bekend om hun bossen. Hoe anders is Antwerpen dan andere steden! Want binnen de stadsgrenzen vind je het Sint-Annabos, een uitgestrekt groengebied waar het heerlijk wandelen is.

 

Je slentert hier over kronkelende paden door loofbossen waar je zelfs in de winter af en toe het gezang van een vogel hoort. Je bent midden in het groen, maar het water is niet ver weg. De Schelde stroomt langs het bos en op sommige paden hoor je het klotsen van het water van achter de dijk komen. In welke andere stad dan Antwerpen kan je zoiets beleven? heart

 

Het Sint-Annabos is een écht bos, dus verharde paden zijn zeldzaam. Houd hiermee rekening wanneer je je schoeisel kiest!

 

Bereikbaarheid met de Velo: de Velo-stations 145- De Coster144- August Vermeylenlaan142- Esmoreitlaan en 141- Sint-Anna liggen vlakbij het Sint-Annabos.

Meer informatie: op effenweg.be vind je een mooie wandelroute van 5 kilometer doorheen het Sint-Annabos.

 

 

6. Havenhuis

District: Antwerpen | Een architectonisch meesterwerk in de haven

 

Havenhuis Antwerpen

Fotobron: Pixabay

 

Weinig andere bouwwerken in 't Stad doen je mond zo ver openvallen als het Havenhuis. Het is ergens een beetje jammer dat dit gebouw wat ver van de meeste Antwerpenaren staat, want het verdient de bewondering van meer mensen. Het is echter zijn locatie in de haven dat het Havenhuis bestaansrecht geeft. Het gebouw bevat namelijk de kantoren van het Antwerpse Havenbedrijf.

 

Het Havenhuis is een ontwerp van Zaha Hadid, een Brits-Irakese sterarchitect die in 2016 overleden is. Antwerpen mag er trots op zijn om een ontwerp van zo'n grote naam in de architectuurwereld te mogen hebben!

 

Het plein voor het Havenhuis is de perfecte plek om een jaloersmakende selfies te trekken. #instagrammoment 

In het gebouw zelf zullen weer rondleidingen worden gegeven zodra de coronasituatie voorbij is.

 

Bereikbaarheid met de Velo: Velo-station 221-Havenhuis is naast het Havenhuis gelegen.

Meer informatie: Op www.portofantwerp.com vind je uitleg over de bezoekmogelijkheden.

 

 

7. Stadspark

District: Antwerpen | 11 hectaren paradijselijk groen in het midden van Antwerpen

 

Stadspark Antwerpen

Fotobron: Tom D'haenens

 

Het Stadspark is in de zomer populair bij iedere Antwerpenaar. Vreemd is dat niet, zoals je op bovenstaande foto ziet. Maar wist je dat het ook in de winter aangenaam vertoeven is in dé groene long van onze stad? Wanneer de wandelpaden winters verstild zijn zou je écht niet zeggen dat je omringd bent door 520.000 andere stadsbewoners.

 

Het is erg praktisch aan het Stadspark dat alle paden verhard zijn. Dit maakt het park goed toegankelijk voor bijvoorbeeld mindervaliden of ouders met een kinderwagen. Bovendien betekent het minder modder wanneer het zojuist geregend heeft.

 

Bereikbaarheid met de Velo: Je bereikt het Stadspark via de Velo-stations 095- Quinten Matsijslei116- Loosplaats041- Van Eyck en 096- Stadspark.

Meer informatie: Op Wikipedia lees je over de ruim 150 jaar lange geschiedenis van het Stadspark.

 

 

8. Borgerhub

District: Borgerhout | Een hub van creatieve, lokale ondernemers

 

Lapland in Borgerhub concept store

Fotobron: Lapland @ Borgerhub concept store

 

Ben jij, net als wij, iemand die urenlang kan rondsnuffelen in handwerkwinkels? In dat geval moet je zeker eens een bezoek brengen aan Borgerhub. Deze hotspot van creatieve, lokale ondernemers is gecreëerd in het prachtige voormalige Vredegerecht van Borgerhout, aan de Turnhoutsebaan 92. 

 

Als je iets koopt bij Borgerhub weet je zeker dat de maker er zijn hart en ziel in heeft gestoken. Hier vind je geen anonieme fabrieksgoederen! Ongeacht of je biologische handzeep koopt of een zachte, vilten muts: alles is puur handwerk.

 

Bereikbaarheid met de Velo: Velo-station 030- Het Laar is om de hoek.

Meer informatie: borgerhub-conceptstore.com

 

 

9. Zaterdagmarkt op het Theaterplein

District: Antwerpen | Zaterdagse markt waar je heerlijke dingen aantreft

 

Vogelenmarkt Antwerpen

Fotobron: antwerpenstraalt.be

 

Ben jij een foodie in hart en nieren? Dan kom je op de zaterdagse markt op het Theaterplein zeker aan je trekken! (Niet te verwarren met de Vogelenmarkt die de dag erna op dezelfde plek wordt gehouden.) Of je nu iets zoekt om mee naar huis te nemen of juist om direct op te eten: in dit voedselwalhalla ben je op de best denkbare plek. Tientallen kramen met eten en drinken van over de hele wereld wachten erop om door jou ontdekt te worden.

 

Wat dacht je van een warme Turkse börek, een rijk gevulde Siciliaanse cannolo of een verse Hollandse haring? De Zaterdagmarkt heeft lekkers voor iedere Antwerpse mond.

 

Bereikbaarheid met de Velo: Velo-station 037- Theater ligt op een minuut wandelafstand.

Meer informatie: Op visitantwerpen.be vind je de openingsuren van de Zaterdagmarkt (die daar 'Exotische markt' wordt genoemd, een passende bijnaam).

 

 

Welke plekken ontdek jij deze winter?

Neem je Velo naar een stadse locatie of duik je liever de natuur in? Wat je keuze ook wordt, laat ons via Facebook of Instagram weten wat je ervaring was. Ook foto's zijn van harte welkom!

 

Deel dit artikel via de deelknoppen hieronder. Op die manier zien ook je vrienden en familie welke bijzondere plekken er te ontdekken zijn in Antwerpen.

 

Blijf fietsen — ook nu! yes

 

Deel dit artikel