< Terug

5 plekken in de Antwerpse natuur om deze herfst met de velo te bezoeken

21/10/2020 - 12:24

Wanneer de bomen in de Antwerpse parken bonte kleuren krijgen en het thuiswerken je te veel wordt, is er maar één ding wat je kan doen: op een velo stappen en fietsen!

 

Wij verzamelden voor jou de 5 mooiste plekken in de Antwerpse stadsnatuur om deze herfst te bezoeken. Groot pluspunt: al deze plekken hebben Velo-stations in de buurt. Met Velo is het erg makkelijk om fietsen en wandelen af te wisselen: eerst een stukje fietsen, dan je fiets stallen en vervolgens een wandelingetje maken naar een volgende Velo-station.

 

Laat ons op Facebook of Instagram weten welke van deze wonderlijk mooie plekken de meeste indruk op jou heeft gemaakt.

#veloantwerpen #herfstinantwerpen

 

 

1. Rivierenhof

District: Deurne | Een 132 hectare groot park met statige bomenlanen, vijvers en kastelen

 

Rivierenhof Antwerpen

 

 

Weinig plekken in Antwerpen zijn zo indrukwekkend in de herfst als het Rivierenhof. Dit majestueuze park is een bezoek van Koning Fiets meer dan waard. In dit park kan je eindeloos nieuwe plekjes blijven ontdekken. Het ene moment zoef je met je velo onder bontrode beukenbomen door, dan weer heb je een prachtig vergezicht over verstilde vijvers en glooiende grasvlaktes.

 

Zin een drankje of een hapje? Terwijl we dit artikel schrijven is de horeca helaas gesloten. Maar als je een van die geluksvogels bent die dit artikel in de toekomst lezen, raden we je zeker aan een van de vele horecazaken in het park te bezoeken.

 

Wil je voor, tijdens of na je bezoek je velo parkeren in een Velo-station? (Bijvoorbeeld om de innerlijke mens te verwennen.) Geen probleem! Vooral aan de noordrand van het park heb je een ruime keuze aan Velo-stations:

 

Rivierenhof Antwerpen kaart

 

Wil je meer lezen over het Rivierenhof? Op de website van de Provincie Antwerpen, die het domein beheert, vind je allerlei informatie over fietsmogelijkheden, horeca, activiteiten en de flora en fauna.

 

 

2. Linkeroever (noordzijde)

District: Linkeroever | Een kronkelende dijk langs de Schelde met panorama's op de binnenstad en de haven

 

 

Linkeroever is voor veel Antwerpenaren een plek waar je niet snel komt als je er niet woont of werkt. Zonde! Want Linkeroever is wat ons betreft een van de beste plekken voor een heerlijke fietstocht. Wijdsheid, dat is het woord dat de fietservaring het beste omschrijft. Terwijl je over de dijk fietst heb je vrij zicht over de meanderende Schelde, die zich langs het drukke havengebied een weg naar de zee zoekt. Voel de wind in je gezicht, ruik de verkwikkende herfstgeuren van het Sint-Annabos en besef dat Linkeroever écht wel een bezoek waard is!

 

Wil je even pauzeren? Ook aan de noordzijde van Linkeroever vind je een paar aangename rustplekken. Ook nu geldt: check even de actuele situatie als je een horecazaak wilt bezoeken. Je kan altijd opteren voor een van de vele bankjes die langs de dijk staan. Met een dikke jas aan en een fles huisgemaakte ijsthee in de hand is het daar goed vertoeven.

 

Linkeroever is vlot bereikbaar vanuit het centrum via de Sint-Annatunnel. Zoek je een Velo-station? Aan de noordkant van Linkeroever zijn er voldoende Velo-stations waar je een fiets kan terugplaatsen of ophalen. Het meest nabije is station 142 - Sint-Anna:

 

Fietsroutes Antwerpen-Stad

 

Wil je meer ontdekken op Linkeroever? Ga dan snel naar het volgende item in deze lijst!

 

 

3. Galgeweel

District: Linkeroever | Een rondje om een meer van 40 hectaren

 

Fietsroutes in Antwerpen-Linkeroever - Galgeweel

 

Het Galgeweel is in ieder seizoen een droomachtige plek om te recreëren. Nu, in de herfst, zie je er vogels rondscharrelen die even pauzeren tijdens hun trektocht naar het warme zuiden. Goed ingeduffelde vissers staren geduldig voor zich uit aan de oevers. En jij? Jij geniet van deze natuurpracht vanaf je velo. Want rond dit meer, dat ontstaan is na een dijkdoorbraak, loopt een fietspad dat je uitnodigt om het te verkennen. Hup, op de velo en naar het Galgeweel!

 

Breng je eigen picknickmand mee en gebruik een parkbankje langs de oever. Wat is er romatischer dan een herfstpicknick onder een dekentje met als achtergrond de historische skyline van Antwerpen?

 

Aan de noordrand van het Galgeweel vind je enkele Velo-stations. Station 163 - Pluvier ligt zelfs direct aan het water. Net als de rest van Linkeroever is het Galgeweel is goed bereikbaar vanuit het centrum via de Sint-Annatunnel.

 

Fietsroutes Antwerpen-Linkeroever

 

Dan laten we nu de linker Schelde-oever even achter ons en keren we terug naar de andere kant van de rivier. Op naar Berchem!

 

 

4. Nachtegalenpark, Leeuwerikpark en Brilschanspark

District: Berchem | De groene long van het zuiden van Antwerpen

 

Fietsroutes Antwerpen-Stad

 

Ingeklemd tussen de districten Berchem en Wilrijk ligt een aaneenschakeling van verrassende parken. Alleen het Nachtegalenpark is al 90 hectaren groot! Het bestaat dan ook eigenlijk uit vier aaneengesloten groengebieden: Den Brandt, Middelheimpark, Vogelenzang en Hortiflora. Of dit nog niet genoeg is, ligt er even verderop het (bescheiden) Leeuwerikpark. En vanaf daar is het nog slechts een korte sprong voordat je in het Brilschanspark bent. Wist je dat het meertje in dit park een overblijfsel is van een schans in de Grote Omwalling die ooit rond Antwerpen lag?

 

Je hebt in deze bezienswaardige groene long keuze uit een aantal Velo-stations. Aan de kant van het Nachtegalenpark is station 270 - Dikke Mee de meest logische keuze. Bij het Leeuwerikpark vind je station 260 - Ter Schrieck. En aan het Brilschanspark kan je je velo terugbrengen of nemen bij station 261 - Brilschans.

 

Fietsroutes in Antwerpen-stad

 

Voor ons vijfde groene pareltje in deze lijst gaan we naar de andere kant van de stad — naar Merksem!

 

 

5. Runcvoortpark en Bouckenborghpark

District: Merksem | Een voormalige kloostertuin en een kasteeltuin op wandelafstand van elkaar

 

Fietsroutes Antwerpen-Merksem

 

Het Runcvoortpark behoorde vroeger tot de kloostertuinen van de zusters Annuntiaten. De zusters tref je er al sinds de jaren zeventig niet meer aan, maar dat is niet erg, want daardoor krijg jij de kans om dit weelderige groene snoepje van Merksem te verkennen. Een stukje verderop vind je een al even mooi parkgebied: het Bouckenborghpark. Hier fiets en wandel je door verwilderde boomgaarden, langs de grote vijver en rond een kasteel met grachten.

 

Zoals overal in Antwerpen, heb je ook bij de parken in Merksem keuze uit een ruim aantal Velo-stations. Het zijn er te veel om hier op te noemen, dus klik gewoon op de kaart om ze te bekijken! smiley

 

Fietsroutes Merksem

 

Als je meer wilt weten over de mogelijkheden en geschiedenis van het Bouckenborghpark, raden we je een bezoekje aan de site van de stad Antwerpen aan. Daar vind je ook een overzicht van alle andere parken — mét alle informatie die je je maar kan wensen!

 

 

De Antwerpse parken roepen je

En? Welke van deze vijf plekken ga jij deze herfst met de velo bezoeken? Misschien wel alle vijf? Welke je ook kiest, laat ons via Facebook of Instagram weten wat je ervan vond. (Ook foto's zijn welkom!)

 

En vergeet vooral niet dit artikel te delen via de deelknoppen hieronder.

 

Blijf fietsen — ook nu! heart

Deel dit artikel