< Terug

Herverdeling fietsen met behulp van artificiële intelligentie

02/06/2021 - 12:30

Velo Antwerpen zet sinds vorig jaar artificiële intelligentie in om de herverdeling van fietsen te sturen. Dit zorgt voor een maximale beschikbaarheid van fietsen en sloten, en verhoogt bovendien de efficiëntie bij de distributie van de velo's.

 

Dispatchers van Velo bepalen al sinds de oprichting van het fietsdeelsysteem in 2011 bij welke Velo-stations de distributievoertuigen fietsen moeten plaatsen of ophalen. De software met artificiële intelligentie heeft het vermogen om duizenden patronen in fietsgebruik te herkennen en de fietsverdeling daarop af te stemmen. De AI-technologie vult de jarenlange ervaring en kennis van de dispatchers aan.

 

Velo testte het systeem sinds februari 2020 en heeft het sinds juli 2020 officieel in gebruik genomen. Op sommige dagen worden er meer dan 20.000 ritten gemaakt tussen ruim 300 Velo-stations. AI-software is in staat om overzicht te houden in de data. Wat real-time gebeurt, beïnvloedt de beslissingen van de software. Bovendien leert het programma zelfstandig aan de hand van de input die het krijgt. Zo kan de software in de toekomst nog betere besluiten nemen.

 

De intelligente software is geleverd door BICO. Dit in Londen gevestigde bedrijf is marktleider in het leveren van  AI-technologie aan fietsdeelsystemen. Hun software berekent de ideale hoeveelheid fietsen in alle Velo-stations. Het houdt daarbij rekening met noden op korte en lange termijn, de locatie van de distributievoertuigen, het aantal klanten dat aan een station verwacht wordt en historische info over het verkeer. De distributievoertuigen krijgen vervolgens instructies via een app, zodat ze weten bij welke stations ze extra fietsen moeten plaatsen of juist ophalen.

 

Velo blijft met BICO de mogelijkheden van de nieuwste fietsgerelateerde technologieën onderzoeken. Dit sluit aan bij Velo's missie om zoveel mogelijk Antwerpenaren op de fiets te krijgen.

Deel dit artikel