Inschrijven

+

Gebruik/rit

Blog

woensdag, 10 september, 2014

Wie zijn de mensen die dagelijks met een Velo naar hun werk rijden, gaan shoppen of gewoon de stad verkennen? Dat wilden we graag even uitzoeken. Vandaag geven we het woord aan Glenn Present.

Leeftijd: 22
Afkomstig uit en woont in: Zwijndrecht
Beroep: Leerkracht lager onderwijs
Hobby's: Fitness en lopen (bv. Halve marathon op Linkeroever, Urban Trail), survival runs (bv. Strongman Run), Nieuwjaarsduik…Hoe extremer, hoe liever!
Velo-gebruiker sinds: augustus 2011, kort na de start van Velo

Waarom heb je een Velo-jaarkaart gekocht?
“Ik heb in de eerste plaats een jaarkaart gekocht voor mijn opleiding en latere beroep als leerkracht. Met de Velo geraak ik snel ‘op school’. Mijn vrienden wonen ook allemaal in Antwerpen en hebben een eigen fiets. Vroeger gingen we te voet ergens naartoe in de stad, nu gaan we met de fiets. Dat is zowel voor mij als voor mijn vrienden een verademing.”

Kan je je eerste Velo-rit nog herinneren?
“Mijn eerste rit ging van mijn toenmalige schoolcampus aan het Sint-Jansplein naar Opera. Dat ging veel sneller dan voordien te voet. Ik geraakte op nog geen halfuur tijd van school naar huis in Zwijndrecht. De Velo heeft me doorheen de jaren zo al heel wat tijdwinst opgeleverd.”

Wat is je favoriete station?
“Dat varieert een beetje, maar de stations die ik het meest gebruik zijn die dicht bij de Opera. Dat is heel handig voor mij omdat ze centraal in Antwerpen en vlak bij de metro liggen. De meeste van mijn ritten beginnen of eindigen daar dan ook.”

Welke rit maak je het liefst?
“Ik fiets graag van aan de Opera naar het Kievitplein. Onderweg op de De Keyserlei is het dan leuk om tussen de mensen te fietsen, al fiets ik dan natuurlijk niet zo snel. Naast het Centraal Station is het zo ook gezellig fietsen op een mooi én goed fietspad. Ik rij ook graag in Antwerpen-Noord, al zijn de fietspaden daar helaas niet altijd zo goed.

Maar eigenlijk fiets ik zowat overal, zo leer je de verschillende Velo-stations ook snel kennen.”

Heb je zelf een fiets?
“Ik had een fiets, maar die is stuk. Ik gebruik nu die van mijn ouders om in Zwijndrecht naar de winkel te gaan. Misschien koop ik later wel een nieuwe, maar in Antwerpen gebruik ik toch steevast de Velo. Ik heb geen rijbewijs en ben ook niet meteen van plan dat te behalen. De bedoeling is dat ik in Antwerpen ga wonen, dus dan zal ik zeker nog meer Velo gaan gebruiken.”

Heb je nog tips voor andere/nieuwe Velo-gebruikers?
“Als het ook maar enigszins mooi weer is, neem dan zeker de Velo. Het is sportief, snel en gezond. Let wel in de binnenstad extra op voor voetgangers en auto’s. Door veel te fietsen geef ik trouwens het goede voorbeeld aan mijn leerlingen.

Een aanrader is ook om eens van je vaste routeaf te wijken. Je leert de stad beter kennen en via een andere route vind je soms een snellere of veiligere weg.

Je kan Velo ook goed combineren met ander vervoer. Voor mij is Velo een goed alternatief voor de tram, maar zeker ook een aanvulling.”

Leuke Velo-anekdote:
“Ik heb ooit eens een kleine race gehouden met mijn moeder. We moesten naar het Sint-Vincentius ziekenhuis en vertrokken in Zwijndrecht met tram 3. Aan metro-station Opera stapte ik over op een Velo terwijl mijn moeder verder reed met de tram. Uiteindelijk kwamen we net tegelijk aan. Als ik minder voor het rood licht had gestaan, was ik waarschijnlijk de winnaar geweest. Zo zie je maar dat je met een Velo echt snel op je bestemming bent.

Samen met een vriend wilde ik vorig jaar ook eens testen of je op een halfuur tijd van de ene kant van de stad naar de andere geraakt. We vertrokken in Antwerpen Noord aan Velo-station Eendracht en reden naar Van Eedenplein. De verkeerslichten onderweg en de liftdeuren in de voetgangerstunnel werkten ons wel tegen (er kwamen telkens mensen bij toen de lift wou vertrekken), maar we zijn in ons opzet geslaagd. Met uiteindelijk nog 8 seconden over!”

Archief