Inschrijven

+

Gebruik/rit

Blog

woensdag, 20 mei, 2015

Wie zijn de mensen die dagelijks met een Velo naar hun werk rijden, gaan shoppen of gewoon de stad verkennen? Dat wilden we graag even uitzoeken. Vandaag geven we het woord aan Sven Pichal.

Leeftijd: 36
Woont in: Antwerpen
Beroep: Volt-reporter en De Inspecteur op Radio 2
Hobby's: toneel, vrijwilligerswerk en op café/restaurant gaan met vrienden
Velo-gebruiker sinds: het prille begin

Waarom heb je een Velo-jaarkaart gekocht?
"Een maand voor de start van Velo werd mijn fiets net gestolen. Dus ik dacht: Zou ik nu een nieuwe fiets kopen? Op zich vind ik een eigen fiets niet zo handig, omdat je die altijd ergens moet vastzetten. Toen ik wist dat Velo naar de stad ging komen, heb ik meteen beslist om geen eigen fiets te kopen en nog een maand te wachten. Wat eventjes frustrerend was, want die fietsjes stonden er voor de start al een paar dagen. Ik dacht: Ik wil nu een fiets! (lacht) Het gebruik van Velo leek mij praktischer dan een eigen fiets. Wat ik er heel gemakkelijk aan vind, is dat je bijvoorbeeld naar ’t Eilandje kan rijden; je laat je fiets daar staan en dan wandel je verder. Je moet dan niet terug denken waar je de fiets hebt geplaatst. Dat vind ik er echt superhandig aan. Ik merk dat het heel vaak gebeurt dat je ergens naartoe gaat, maar dat je op een heel andere plek een fiets neemt om terug te komen."

Kan je je eerste Velo-rit nog herinneren?
"Ja absoluut. Het waren de laatste maanden dat ik nog op Radio 1 presenteerde en ik moest ’s morgens heel vroeg de trein nemen. Ik weet nog dat het lente was en ik vertrok rond 5u met een volledig nieuwe fiets. Ik ben alleen niet meer zeker of dat het mijn allereerste rit was, want ik was ook aanwezig bij de inhuldiging van Velo door schepen Van Campenhout. De pers mocht destijds mee fietsen met een hele groep, waaronder ook een aantal allereerste gebruikers. We hebben toen een toertje rond de Grote Markt gefietst samen met schepen Heylen en andere leden van het vorige stadsbestuur. Dus ik weet niet of de inhuldiging eerder was." (nvdr: de inhuldiging was op dezelfde dag, dus de rit om 5u ’s ochtends was de eerste rit van Sven)

Wat is je favoriete station?
"Het Velo-station aan de Draakplaats vind ik heel leuk. Het was er al van in het begin en het Roze Huis is daar ook. Daar kom ik ook nog wel eens als vrijwilliger. Ik vind het een handige locatie, want Zurenborg vind ik moeilijk om met de tram of bus naartoe te gaan aangezien ik dan moet overstappen. Velo is voor mij de snelste manier om daar te geraken. Het is te stom om de auto ervoor te nemen en te ver om te voet te gaan. Het is grappig als er bijvoorbeeld een feestje plaatsvindt. Je ziet dan dat heel veel mensen met een Velo komen en vaak vraag ik mij dan af of ik mijn fiets een station ervoor al wegzet of toch nog doorrijd tot de Draakplaats in de hoop een vrije plek te vinden. Op zo een avond zie je dan vaak een wagen van Velo passeren die een heleboel fietsen weghaalt."

Welke rit maak je het liefst?
"Ik vind het superleuk om van hot naar her te rijden. Wat we heel vaak doen in de zomer is met de Velo naar Park Spoor Noord fietsen om te zien hoe de sfeer daar is. Daarna fietsen we helemaal tot ’t Eilandje en dan zetten we onze fiets weg. Van daar wandelen we dan terug naar huis. Meestal is het op zo’n zomerse dag dat je het halfuurtje zo juist helemaal opgebruikt."

Heb je uiteindelijk toch nog een fiets gekocht?
"Nee, toch niet. Ik woon in het centrum van de stad. Dus ik kan heel veel te voet doen. Als ik toch wat verder moet, neem ik altijd een Velo. Ik moet helaas tegenwoordig met de auto naar Brussel, omdat ik vroeger begin. Op dit moment heb ik geen eigen fiets nodig. Al sluit ik niet uit dat ik er ooit weer eentje koop. Om zo bijvoorbeeld eens een weekendje te gaan fietsen."

Heb je nog tips voor andere/nieuwe Velo-gebruikers?
"Ik heb gemerkt dat als er een fiets defect is, dat mensen in het begin nog iets meer wisten dat je dat door het zadel om te draaien al aan de volgende gebruiker kan aangeven. Ik denk dat het een truc is die weinig mensen kennen. De meeste mensen weten wel dat als je een defecte fiets neemt en deze meteen terugzet, je ook meteen een andere kan nemen. Maar als tip geef ik graag mee om dan ook het zadel om te draaien. Dat vind ik altijd wel tof van mensen als ze dat doen, maar ik snap wel dat nieuwe gebruikers dat niet weten. Ik was hier zelf in het begin ook niet van op de hoogte, maar ik heb het gevoel dat het stilaan wat ‘uitgeburgerd’ geraakt. Ik dacht in het begin ook even van: Welke flauwe plezante draait hier nu altijd die zadels om? (lacht)"

Archief