Inschrijven

+

Gebruik/rit

Blog

woensdag, 13 augustus, 2014

Wie zijn de mensen die dagelijks met een Velo naar hun werk rijden, gaan shoppen of gewoon de stad verkennen? Dat wilden we graag even uitzoeken. Daarom stellen we je vanaf nu maandelijks een Velo-ambassadeur voor. Stadsgids Carolien Krijnen bijt de spits af!

Leeftijd: 47
Afkomstig uit en woont in: Antwerpen
Beroep: Zelfstandig stadsgids (neem even een kijkje op haar website www.antwerpconnection.com)
Hobby's: Lezen, op stap gaan, city-trips, kortom van het leven genieten en bijleren over allerlei dingen
Velo-gebruiker sinds: de start van Velo in juni 2011

Waarom heb je een Velo-jaarkaart gekocht?
“Velo lijkt wel voor mij uitgevonden, de fietsjes zijn ideaal voor mijn beroep als stadsgids. Ik fiets naar een beginpunt in de stad waar ik met een groep heb afgesproken om hen te gidsen. Na zo’n rondleiding kan ik gewoon weer een Velo nemen vlak bij de plaats waar de rondleiding stopt. Zo moet ik niet opnieuw naar het begin stappen om mijn eigen fiets op te halen.”

Kan je je eerste Velo-rit nog herinneren?
“Mijn eerste Velo-rit was meteen bij de lancering van Velo Antwerpen. Ik schreef toen als freelancer voor Gazet van Antwerpen een verslag over de start van de deelfietsen. Na de persconferentie zijn we dan met een groep door Antwerpen gefietst om het systeem te testen, met Ludo Van Campenhout (toenmalig Antwerps schepen van ondermeer Stadsontwikkeling en Sport, nvdr) op kop.”

Wat is je favoriete station?
“Het is moeilijk om er één station uit te kiezen. Het station vlak voor mijn deur aan het Oud Gerechtshof is uiteraard heel handig. Maar ook met de recente verdere uitbreiding in Berchem ben ik blij, vooral dan met het station aan het Militair Hospitaal. Het station op het Mutsaardplein is ook heel mooi, zeker met het zicht op de Kunstacademie.”

Welke rit maak je het liefst?
“Als het kan probeer ik steeds door het Stadspark te fietsen, daar neem ik zelfs regelmatig een omweg voor.

Na het ATV-programma ‘Wakker op Zondag’ geef ik vaakeen rondleiding, dus bijna elke zondagmorgen fiets ik naar het station in de Amsterdamstraat. Dat is een iets langere rit maar heel leuk om te doen. Het is dan nog erg rustig en ik kan een groot deel van de stad doorkruisen.”

Heb je zelf een fiets?
“Wij hebben geen wagen dus ik gebruik mijn eigen fiets om boodschappen te doen, die krijg ik niet allemaal mee op een Velo. Mijn man heeft zijn fiets weg gedaan en gebruikt enkel nog de Velo’s. Maar hoewel ik mijn eigen fiets heb, gebruik ik Velo wel zo goed als dagelijks. Je hebt er ook zelf geen kosten aan qua onderhoud, dat vind ik een groot voordeel.”

Heb je nog tips voor andere/nieuwe Velo-gebruikers?
“Ga altijd uitbadgen met je kaart en lees de boodschap op het scherm. Ik zie heel veel mensen dat niet doen, maar het is echt de enige manier om zeker te weten of je fiets goed terug staat.

Probeer ook defecten aan fietsen te melden, zo kunnen kapotte fietsen snel hersteld worden. Ik doe dat zelf ook altijd, via de App gaat dat heel snel. En ik merk dat dit goed wordt opgevolgd.”

Leuke Velo-anekdotes:
“In de beginmaanden van Velo waren er nog niet zo veel gebruikers. Toen was er een gewoonte om even naar elkaar te zwaaien als je iemand tegenkwam op een Velo. Dat gaat nu wel niet meer, met zoveel gebruikers zou je heel de tijd door moeten zwaaien.

Ik ben ook al eens mijn Velo-kaart kwijtgespeeld. Een man heeft die toen op de straat gevonden en speciaal terug gebracht naar het Velo-kantoor. Ik heb hem daar nooit voor kunnen bedanken omdat ik zijn gegevens niet had, dus bij deze. Meteen ook een oproep om je gegevens door te geven als je een kaart vindt en binnen brengt, zo kunnen de mensen je nadien nog bedanken.

De regulatoren die ik tegenkom zijn trouwens ook allemaal heel behulpzaam. Ik kon een keer het zadel van een fietsje niet omhoog krijgen, en dan ben ik goed geholpen door een vriendelijke regulator die toevallig aan dat station stond.”

Archief